Hjemme hos:
Hjemme hos Kirsten & Tommy Madsen
På et spændende kuperet jordareal yderst i et villakvarter i Hadsund ved Mariager Fjord har Kirsten og Tommy indrettet en dejlig have, som familiens nyerhvervelse, en lille hundehvalp, også har glæde af. Villaen på grunden, som Tommy selv har bygget, har været deres bopæl i rigtig mange år.
Hos Kirsten og Tommy var det børnenes ønske om at få kæledyr – datteren fik et par risfugle og sønnen fik en hund, som nok også var årsagen til, at Tommy fik interesse for kanariefugle. På det tidspunkt (vi er ca. 30 år tilbage i tiden) havde Tommy en arbejdskammerat, som havde en del "husmandskanarier" til salg. Fuglene blev købt og placeret i bure i et mindre redskabsrum.
Nogle år senere kom Tommy i kontakt med Niels og Poul Hedegaard, som havde et topopdræt af rød lipokrom, kobber (sortrøde) og rødisabeller.
der er stadig rød lipokrom i fuglestuen | og der er også sort rød i fuglestuen |
Tommy skiftede "husmandskanarierne" ud med 5 par kobber og 5 par røde lipokromkanarier. Samtidig blev Tommy medlem af Hobro Fugleforening og JFKK i 1980.
det dejlige fuglehus |
I ca. 1993 byggede Tommy et stort fuglehus bagerst i haven. Det gav god plads til fuglene.
I en årrække kørte Tommy sammen med Mogens Mosskov til udlandet for at se/evt. købe kanarier. Det var på en af disse ture, at Tommy købte sine første fife fancy kanarier. Det var hos den hollandske opdrætter Anja Geurts.
Efterfølgende har Tommy flere gange besøgt Anja Geurts med henblik på at supplere den stamme af gode fugle Tommy havde arbejdet sig frem til.
Desværre døde Anja Geurts i en al for tidlig alder efter svær sygdom.
I en årrække omkring år 2000 opnåede Tommy mange topplaceringer på en lang række udstillinger.
På en af turene til udlandet kom Tommy i kontakt med en anden fife fancy topopdrætter Henk Snooren fra Holland. I en diskussion ud på aftenen (efter en del øl) om kvaliteten af hinandens fuglehold, påstod Tommy, at hans fife fancy stamme var bedre end Henks. Det endte med, at Henk Snoeren tilmeldte en del fife fancy på JFKK's kåringsskue for at bevise, at hans fugle ganske givet ville klare sig bedre end Tommys.
Det år blev en af Tommys fife fancy kåret, som udstillingens bedste figurfugl.
Det var også i år 2002, at Tommy vandt en sølvmedalje ved VM i Leper i Belgien...flot, flot.(Knud Hansen vandt bronze samme år på en pariser frise).
Efter en række gode år fik Tommy over en årrække problemer med sort plet samt fjerbrystskilning. Disse problemer gav naturligvis færre unger i rederne og langt færre til udstilling.
Tommy forsøgte med F10 uden den store succes. Tommy er overbevist om, at brugen af F10 var årsagen til, at fuglene kom ud af kondition og små fældede hele tiden
På en tur til England i 2012 kom Tommy i kontakt med en tysk opdrætter, som gav ham navnet på en kendt belgisk dyrlæge med en særlig interesse for fugle. Ud fra en beskrivelse af tilstanden i fugleholdet sendte dyrlægen en brugbar medicin, som havde en positiv stor virkning.
NÅ, NU TIL FUGLEHOLDET.
Tommy har i en meget lang årrække haft røde lipokrom-, sortrøde- og fife fancykanarier. Han har inden for alle 3 områder klaret sig rigtig flot. "Flagskibet" i fuglestuen er efter min mening fife fancykanarien.
Ved juletid bliver lyset tændt og i februar er fuglene klar til at blive sat sammen. Parrene sammensættes i bestemte familiegrupper. Efter 2. kuld slutter yngleperioden for de fleste par. Undervejs i yngleperioden får Tommy ofte nye ideer og lyst til enkelte steder at ændre på par sammensætningen . Disse nye par får så lov til at få et 3 kuld. Det har vist sig, at de bedste udstillingsfugle ofte kommer fra disse par.
I yngleperioden fodrer Tommy 2 gange om dagen – ellers kun 1 gang.
I dagene, hvor ungerne sidder på redekanten og er tæt på at klare sig selv, bruger Tommy ekstra tid til at kikke på ungerne, idet deres form træder tydeligt frem på dette tidspunkt. Samtidig starter Tommy træningen af ungerne ved at hænge udstillingsbure op på kasseburene.
Omkring den 1. sept. sker den endelige sortering.
Tommy udstiller på Region Midt Øst's udstilling i Århus, hvor han hver år tilmelder rigtig mange fugle. Denne udstilling bruges også, som en afsluttende træning af fuglene.
Han deltager også i JFKK's store kårings- og DM skuet i Silkeborg.
Den tredje udstilling Tommy sætter pris på er Dansk Border og Fife Klubs store specialudstilling i Odense. "Udstillingsformen på denne udstilling supplerer de andre udstillinger meget fint" fortæller Tommy. "Samtidig øges konkurrencen inden for border og fife området".
Tommy har, som tidligere nævnt, haft en lang række super flotte placeringer, bl.a. bedste figurfugl på JFKK's udstilling samt en sølvmedalje ved VM i Belgien.
sølvmedalje fra Belgien |
Tommy har i år fået 175 unger, heraf ca. 100 fife fancy. Efter nogle år med uheld i fugleholdet oplever Tommy, at kurven nu er stærkt opadgående. Blandt de mange unger er der mange af høj kvalitet.
Ud over at Tommy skal passe et arbejde, som kvalitetstekniker på Metafix og de mange fugle har Kirsten og Tommy lige købt en lille dejlig hundehvalp –en fransk bulldog. Den kræver naturligvis også opmærksomhed.
en fransk bulldog |
Heldigvis får de god hjælp af Tommy's far, når familien skal på ferie.
En stor tak til Kirsten og Tommy for et par hyggelige timer.
tekst: Ole
billeder: Jytte