Dansk Border & Fifeklub

Stiftet 2008

Hjemme hos:

Hjemme hos Bjarne B. Pedersen





Hjemme hos....
Bjarne Bjørk Pedersen, Havrebjerg i Slagelse.

 

 

bjarne b. pedersen 03rBjarne  sidder i bestyrelsen for Dansk Border og Fife Klub.

Bjarne blev medlem af DKK i 1982. Hans første indkøb var få par gule lipokromer, en årrække med fife, en kort periode med fife og border for så nu kun at holde sig til border fancy. I alle årene har Bjarne vundet en masse rosetter, medaljer og pokaler, hvilket er meget synligt på væggene i kælderen, hvor hovedparten af fugleholdet fylder godt op.

 

Bjarne har sine fugle i 2 kælderrum og i et større rum bagerst i indkørslen. I det ene kælderrum har han ynglebure (dobbeltbure) i det andet kælderrum har han opsat volierer. Fuglerummet bagerst i indkørslen kalder Bjarne for udviklingsrummet.

 

bjarne b. pedersen 06rBjarne har haft en særdeles god ynglesæson i år. Han har haft 11 hunner i gang og fået 55 unger.

Ud over unger fra eget opdræt er avlsmaterialet sammensat af hunner købt hos en engelsk opdrætter og hanner købt hos Frank Darling.

Bjarne bruger en han til flere hunner – ”ind og ud om morgenen og det samme om aftenen”.

 

 Bjarne er flittig deltager på de forskellige udstillinger – den lokale regionsudstilling (5 unger var allerede i udstillingsbure), DM, DKK`s udstilling, specialforeningens udstilling i Korup på Fyn og en tysk specialudstilling i Schortens for border og fife. Bjarne sender ikke de samme unger til alle udstillinger.

 

bjarne b.pedersen 01rBjarne lægger stor vægt på rytme og kontinuitet i fugleholdet. Omkring 1. januar sætter han hannerne ind enkeltvis i dobbeltburene. Omkring 1. marts sætter han skillevægge i dobbeltburene og flytter hunnerne fra volieret ind til hannerne (dog adskilt). I hele perioden fra årsskiftet og til efter yngleperioden får fuglene en masse godt at spise – spiret frø, røræg blandet med alm. opmadningsfoder med de nødvendige vitaminer, mineraler osv. ”Fuglene skal have det godt, men ikke for godt”. Bjarne havde for en tid siden kastet lidt godt foder (munkebønner, negerhirse, rybs) ind i burene hver dag. Fuglene blev fede og enkelte døde.

Ved sammensætningen af ynglepar lægger Bjarne stor vægt på, at fuglene er racetypiske, ikke 2 fugle med samme fejl, han bruger normalt ikke søskendeparring.
Bemærk "tagrenden" under burerne, til opsamling af "spild"!

Efter yngleperioden får fuglene en ”flad” frøblanding ( en færdigblandet – købt - tilsat 50 % kanariefrø) og lidt af hans selvblandede opmadningsfoder et par gange om ugen.

 

Bjarne har naturligvis som mange andre haft blodmider i fuglestuen. Han har gode erfaringer med brugen af frontline.

bjarne b. pedersen 04lr bjarne b. pedersen 05r

Tidligere arbejdede Bjarne ret isoleret med sine fugle. I dag sætter han stor pris på både det faglige og sociale samvær med andre opdrættere – ”turen til den tyske specialudstilling er bare årets helt store begivenhed”.

 

Vinderfuglen på Dansk Border og Fife Klub`s specialudstilling i 2008 betragter Bjarne, som det bedste resultat i hans tid med fuglene.

 

bjarne b. pedersen 02rBjarne er meget tilfreds med årets  yngleresultat 55 unger, MEN har dog ofte sine tanker inde i hans ”hemmelige” fuglerum. I det store lokale bagerst i indkørslen har Bjarne en udviklingsafdeling, hvor han håber at kunne fremavle hvide, brune og blå borderkanarier af god kvalitet.

Det har dog drillet ham en del , så vi får ikke disse farver repræsenteret på årets udstillinger. Det er svært at få brugbart avlsmateriale, men han arbejder  videre – jo, det er næsten blevet en besættelse for Bjarne også at opnå et vellykket resultat i denne fuglestue – udviklingsafdelingen.

 

Det var hyggeligt og spændende at sidde i fuglestuen i kælderen og hører Bjarne fortælle. Han arbejder meget seriøst med sit fuglehold.

 

En stor tak til Laila og Bjarne

  

Foto: Jytte

Tekst: Ole

DANSK BORDER OG FIFEKLUB

© 2011 Alle Rettigheder forbeholdes.