Dansk Border & Fifeklub

Stiftet 2008

Fife Fancy

Er dette den perfekte kanariefugl

Oversat fra Cage & Aviary Birds – Maj 13-2010
Artikel skrevet af C&AB (Nick West) oversat af Henrik Holm

FORSIDEHISTORIE!

Er dette den perfekte kanariefugl?

Fife Fancy Kanariefugle

fifefancy01Fife Fancy er på vej op og en af de mest populære kanariefugle i England. Denne nylig udviklede type kanariefugl har gradvist fortrængt dens søskende Border Fancy til skyggen og viser ingen tegn på at stoppe her.
I 1951 førte Skotten Walter Lumsden an for en gruppe opdrættere der tog kampen op mod den stadigt tiltagende størrelse på Borderen. De stod sammen i en odysse` der oprindelig var kendt som ”mini Borderen”, men som til sidst udsprang som Fife. Endelig in 1957 blev Fife anerkendt i opdrætterkredse som forskellig fra dens større søskende Border Fancy.
I april 1984 blev ”Fife Fancy Federation” (FFF) dannet af flere forskellige Fife Fancy klubber i England. Siden da er omfanget steget støt.
Sekretæren for FFF Cris Smith, vurdere at antallet vil forsætte med at stige i takt med at Border opdrættere skifter til Fife. Hvorfor? Ifølge Cris Smith tiltrækker et halvt dusin af FFFs speciel udstillinger op til 1300 fugle hver. Cris Smith udtaler: ”Vi har 20 klubber i England og fem mere tilknytte i Europa – Tyskland, Irland, Belgien, Italien og fornyelig også Danmark. Der er 3 hoved udstillinger – North of England Fife Fancy Club i den tredje uge i november; Udstillingen i Midland som startede op for kun to år siden tiltrækker mere end 800 fugle; I Little Paxton nær St. Neots Cambridgeshire afholdes mit Favorit show i den første uge af november og her udstilles de allerbedste fugle. Der er masser af dygtige opdrættere i Northants og Cambridgeshire og stemningen er fantastisk.”
Siden deres skift fra Border Fancy har Fife opdrættere valgt en helt anden retning. Med sine 4 ¼ tomme (11 cm) model, der stadig holder kan dette opdræt stadig ses for hvad det startede med at være, nemlig arbejderklassens hobby. Top kvalitets fugle kan købes for 25 £ ( 200 kroner) og fuglen har stadig den muntre livlighed som tiltrak dem der første gang i 1700 tallet modtog de første importerede fugle i England.
Dave Horrex der som sekretær for East of England Border Club forklarer hvorfor hans klub for nylig åbnede døren for Fife Fancy. Han udtaler: ” Jeg har holdt Border i 30 år, men nu har jeg tilført nogle få Fifes fordi jeg har haft en masse dårlige ynglesæsoner med Borders. Jeg kan bare ikke yngle med dem som jeg plejede.. Flere Border klubber har åbnet døren for Fifes, så vi besluttede os for at gøre det samme. Det sparker din udstilling i gang igen. Vores var begyndt at se temmelig sparsom ud”
Andre avlere som altid har holdt Borders kaster deres interesse på Fife, som genetisk er næsten den samme fugl. Dave Horrex udtaler: ” Det er et spørgsmål om penge. Fife Fancy opdrættere har tendens til at være yngre fordi fuglene er billigere og lettere at avle med. Hvis jeg var en ung opdrætter der startede med hobbyen ville jeg vælge Fife fordi de fleste mennesker ikke har råd til Borders. ”
Der er naturligvis visse dedikerede opdrættere af Fifes så som Gerald Spencer og Terry Kelly, men konkurrencen er mere åben. Som Cris Smith udtaler: ” Det gør det mere interessant for alle. Der er et halvt dusin mennesker i Southern England Club som alle kan vinde enhver hoved udstilling. Gerald Spencer har nogle fantastiske fugle. Men modsat Border Fancy udstillingerne har alle stadig en chance for at vinde. Man kan købe gode kvalitets Fifes til fornuftige priser. Der er lette at holde, lette at avle med. Der er ikke problemer med amme fugle og de er ideelle for novicer og nybegyndere.
Prisen for Fife har været nøglen til forøgelsen af Fife opdrættere siger Dave Horrex. ”Jeg købte mine fugle fra en af de lokale” siger han. ”Jeg betalte kun 10 £ (80 kroner) for hver og det er billigt for en Border mand.”
20 års hengivenhed og 3000 Fifes er hvad danner grundlag for Terry Kelly fra Yorkshire som er formand for North of England Fife Fancy Canary Club. Da prisen på Borders bliver nævnt fortæller han følgende skæve historie. ”Engang betalte jeg 1450 £ (11600 kroner) for fire Borders fra Malcolm Barnett og da jeg fortalte min kone det troede hun mig ikke. Jeg var nødt til at vise hende kvitteringen. Hun svarede da:” Hvis nogen dør, så giv dig god tid med at fortælle det” (red: Hvis du har dårlige nyheder prøv da undgå at komme med det hele på engang )
Udover prisen skifter Border opdrættere også til Fife fordi de er, lettere at få til at yngle og fordi Fife modellen forbliver præcis under konkurrencen.
Jef Hamlet forklarer: ”Problemet med at dømme Border er at de dømmes på sammenligning hvorimod på Kontinentet ser de på fuglene individuelt og giver dem point.
Så når du ser på en klasse af fugle og har en fugl med god form som udmærker sig på de fleste områder og ydermere er en tomme for stor sammenlignet med en fugl der har den rette størrelse men som ikke udmærker sig i andre områder. Så vil den for store fugl vinde da der kun er tildelt 15 point for korrekt størrelse. Hos Fife er der tildelt 25 points for korrekt størrelse - for lige at understrege forskellen.”
Han forsætter: ” Border standarden plejede at angive ”må ikke overskride” og så blev det ændret til ”den ideelle størrelse er ” Herved bliver de 15 points næsten irrelevante hvis du ikke passer på. Med andre ord bliver der ikke engang straffet for forkert størrelse.
Men Fife opdrættere såvel nye som mere etablerede bekymrer sig ikke om det. Deres hobby er i fremgang og klar til at blomstre. Som Terry Kelly udtrykker det:” Fife Fancy er den mest populære race i England. Da jeg startede med at holde fugle i 1959 eksisterede Fife egentlig ikke. Her er en frø spiser uden behov for levende foder, fredelig, attraktiv og smuk. Den har en vidunderlig sang, yngler uden traumatiske komplikationer og er ikke dyr.” Han kalder den ” Kanariefuglenes ædelsten” Den perfekte fugl.
For et stigende antal opdrættere er det Fife Fancy.

DANSK BORDER OG FIFEKLUB

© 2011 Alle Rettigheder forbeholdes.