Fife Fancy
På vej op
Artikel skrevet af David Shelbourne. Oversat af Henrik Holm
PÅ VEJ OP
Fader og søn, makkerne Gordon og Chris Vaughan har været succesfulde som novicer. De rykker nu op i champion klassen. David Shelbourne besøgte dem.
OPDRÆTTER BESØG
Gordon og Chris Vaughan har været succesfulde som novice opdrættere med deres Fife Fancy, men denne sæson vil være deres første som champion udstillere. Jeg besøgte dem idet jeg var interesseret i at vide hvordan de så på fremtiden og den kommende sæson. (I år har de avlet 100 unger ud af 30 hunner og 20 hanner).
De blev første gang involveret gennem Mat Eld, en succesfuld avler og udstiller og en kolleger til Gordon på aviserne Liverpool Daily og Liverpool Echo. Mat inviterede Gordon (fader) og Chris (søn) til en lokal CBS udstilling, hvor de blev draget af Fife Fancy kanariefuglene.
Gennem deres tid som novicer var den vigtigste lektion de lærte, tålmodighed. Det bedste råd man kan give nybegyndere er at købe et par gode par hos en eller to top opdrættere og holde sig til dem. De anbefaler ikke at opdrættere køber fra mange forskellige opdrættere. Naturligvis er bagklogskab en vidunderlig ting – for det var lige hvad de selv gjorde da de startede.
Men de lærte med tiden at det at bygge en stamme af fugle der alle har de samme kvaliteter er det vigtigste, hvilket også har fungeret for dem.
Siden de startede har Jeff Hamlet givet dem gode råd og kvalitets fugle til at bygge en stamme af. De kan stadig spore alle deres vindende kanelfarvet tilbage til den rimede hun de købte fra Jeff. En grøn, brun, gul hun også fra Jeff producerede en broget rimet hun som vandt bedst i den klasse ved Nordenglands udstilling. Yderligere vandt en brun/gul han bedste nybegynder ved North West Udstilling i 1992.
De har 2 fuglestuer. Det største måler 4,2m x 2,4m(14ft x 8ft) og indeholder 80 ynglebure. Den anden fuglestue måler 3,6m x 1,8m (12ft. x 6 ft.) og indeholder 40 ynglebure. Joan Sloane har været særlig hjælpefuld der. Han lærte dem basis om ynglebure og hjalp med at ændre opsætningen på fuglestuerne.
Fugle opdrættere har mange ideer omkring opdræt. I dette tilfælde har Gordon og Chris avlet kvalitets unger ud af halvbrødre og halvsøstre sammen med bedstefædre til barnebarn og bedstemødre til barnebarn, forudsat at hunnen stadig er i yngleform. Yderligere har de også prøvet mor til søn med gode resultater – selvom nogle opdrættere nok finder dette lidt for tæt.
Begge opdrættere synes at det vigtigste på en god Fife er størrelsen plus gode skuldre. Farven kommer sidst for dem. Farven er toppen af kransekagen. De gør sig også umage med at parre store rimede hanner med små hunner og omvendt. Det betyder at de kan se tilbage på hvad de startede med og sammenligne med det de har i dag.
De fortrækker at sætte deres par sammen i slutningen af marts, selvom fuglene normalt selv gør opmærksom på hvornår de er klar. Når de er klar begynder hunnerne at samle rede materiale og hannerne kaster deres nakke tilbage og danser på pindene.
Mange opdrættere er noget hemmelighedsfulde med deres opmadning. Men Gordon og Chris indrømmer åbent at de mest fodrer med blandet frø gennem året med en lille smule ren kanariefrø tilsat under udstillingssæsonen. De tilfører frisk frø og vand hver dag.
I yngle sæsonen giver de hunnerne gulerod, broccoli, æble og kiwifrugt mikset op i en blender. De giver også ekstra buketter af broccoli sammen med et æggebægerfuld af fugtigt frø.
De bruger normalt ikke fodertilsætningsstoffer undtagen når de ikke giver broccoli. De giver imidlertid vitaminer i drikkevandet.
Gordon og Chris er aktivt involveret i deres hobby. Gordon har overtaget tøjlerne som sekretær for for North West Fife Fancy Klub, mens både Gordon og Chris er præmiesekretærer for North Wales Fife Fancy Canary Club. De er også medlemmer af Fife Fancy Klubberne for Norththumberland, Durham FFFC, Shropshire og Salop FFFC, Runcorn CBS og The North West Al Variety Canary Club.
Jeg er sikke på at Gordon og Chris vil blive ved med at have succes når de rykker op i champion klassen. De er både engageret og ivrige efter at lære mere og aller vigtigst, villige til at hjælpe ved de forskellig udstillinger.
Vaughans debut i champion klassen synes at blive spændende. Sidste måned vandt de bedste stamme (i.e. med et hold af fire fugle) ved West of Scotland udstilling i Irvine og samme weekend fik de 2., 3. og 6. bedste champion ved North east Fife Fancy Canary udstilling. |
Dave Shelbourne er general Secretary for North Wales Fife Fancy Club og har vundet priser på alle niviauer på udstillinger. Han har en fuglestue i Wales og en i Irland med Willie og Mary Hore |