Dansk Border & Fifeklub

Stiftet 2008

Fodring og pleje

Kanariefugle foder kalender

Kanariefugle Foder Kalender.


Fra Cage & Aviary Birds - (May 29 2008)

Keenans Kanarie Kalender
oversat af Henrik Holm

Førstegangs Kanariefugleopdrætter?

Følg BRIAN KEENAN’s råd omkring fodring af fugle året rundt.

Kanariefugle er ukrævende og fleksible fugle der vil trives under mange forskellige forhold. De avles i mange forskellige former, farver og størrelser. De er aktive, underholdende, har en attraktiv sang som øger fornøjelsen ved din voliere og har let ved at formere sig hvis man passer dem ordentlig. Hvad mere kan man forlange?

Nye opdrættere har brug for et foderprogram de uden problemer kan bruge hele året rundt. De fire årstider regulerer rytmen for de vilde fugle men også for kanariefugle. Fodringen af tamme fugle bør afspejle de naturlige forhold.

Dette betyder at man opbygger fuglen til ynglesæsonen i første kvartal. I andet kvartal, kræves maksimum foder til ynglesæsonen.  Fodring af ynglen er nøglen til tredje kvartal og de sidste tre måneder er hvile periode mens udstillingssæsonen forgår.

I JANUAR er der meget lidt dagslys og tit koldt og vådt vejr. Vores fugle er i hvile perioden, mens man forbereder tiden for de hektiske yngle måneder.

Motion er vigtigt sammen med et seriøst foder program der fremavler kondition og afbrænder det fedt fuglen kan have fået gennem sidste kvartal. En basis foderblanding kan bestå af kanariefrø, raps, hamp, negerhirse og hørfrø. Hvis du mikser din egen blanding er du sikker på at dine fugle får det de kan lide. Samtidig kan du måske også spare penge ved at blande selv.

FEBRUAR bygger på den samme foderblanding som januar plus en ekstra lækkerbisken engang om ugen. dette kan være konditionsfoder eller måske grøntsager, spirefoder, æble eller appelsin skiver. Introducer fuglen til det opmadningsfoder du har tænkt dig at bruge i ynglesæsonen ved at give dem en forsmag ugentligt.

Der findes en del gængse blødfodertyper i handlen men mange opdrættere har deres egen hemmelige opskrifter ofte baseret pa brødkrummer eller knuste tvebakker til hvilke der tilsættes æg og knuste frø. Min egen opskrift på opmadningsfoder er baseret på en ”Kontinental” blanding med æg, ærter, afskallede solsikkefrø, majs, gulerod, knuste frø, negerhirse og havregryn. Jeg forbereder hver aften nok til et døgn idet jeg holder blandingen nedkølet hele tiden.

MARTS bringer mere dagslys og man vil ofte se hankanariefuglene prøve at fodre gennem gitteret, ender på siddepinde og mellem tæerne. Hunnerne begynder at byde sig til samtidig med hannens sang tiltager og flyvende vertikalt fra sidepind til siddepind, kalder hun konstant på hannernes opmærksomhed. Øg på dette stadie mængden af blødfoder med to til tre gange per uge.

Når du føler at fuglene er klar til at bygge rede skal du vente 14 dage inden de sætte sammen. At yngle i APRIL er lettere end i March da vejret er varmere, det er lyst længere og mængden af vilde planter er større så som mælkebøtter og fuglegræs (hønsetarm).

Det er i ynglesæsonen stadig nødvendigt at fodre med en basis frø blanding samt blødfoder mens konditionsfoder ikke er nødvendigt. De fleste rugende hunner spiser kun basis frø blanding så man kan undvære blødfoder indtil æggene er udruget (14 dage efter at rugningen er gået i gang.) Giv blødfoder mindst tre gange om dagen når æggene er klækket. Husk altid at fjerne uspiste madrester så at dette ikke bliver givet til ungerne.

Når ungerne er 5 dage gamle kan man begynde at give opblødte og spirede frø. Opblød frøene natten over og rens dem omhyggelig bagefter. Derefter sættes de i blød endnu 24 timer. I varmt vejr vil frøene have delt sig nu. Endnu en dag og de vil begynde at spire. Disse spirede frø vil falde i ungernes smag. Husk at skylle de spirede frø før de bliver givet til dine fugle.

Når ungerne er tretten dage gamle tilføjer jeg broccoli til blødfodret. Jeg fodrer ikke længere opblødte frø og mit opdræt har endnu ikke fejlet på grund af det ekstra næring der allerede er i mit blødfoder.

 

Denne opskrift følges i MAJ og JUNI indtil fuglene fælder i JULI og AUGUST. Dit mål bør være at skifte til normalt hårdt frø så hurtigt som muligt, generelt når de er fem til seks unger gamle. Ved at forsyne en aftopning af foderet med sød rød raps eller perilla frø ovenpå din basis blanding kan du lokke dine ungfugle til at prøve nogle bløde frø der let kan knækkes. Hold på med dette i en uge og du skulle snart kunne se dine ungfugle knække andre frø uden problemer. Hermes kan du så skære ned på blødfodret. Nu når de spiser normale hårde frø skulle de udvikle sig hurtigt. De er nu tilvænnet.

SEPTEMBER fodres med blødfoder en gang om dagen idet der reduceres til fire gange om ugen i slutningen af måneden. Dette vil hærde fuglene i slutningen af deres fældning.

OKTOBER og NOVEMBER vender man tilbage til basis frøblanding, men med blødfoder måske kun to gange om ugen. I DECEMBER følges et lignende program

DANSK BORDER OG FIFEKLUB

© 2011 Alle Rettigheder forbeholdes.