International
Indlæg af Ulrik Laursen
C.O.M Confederation Ornithologique Mondiale
Med vinterens komme er de fleste af årets udstillinger vel overstået. For de dygtige eller heldige opdrættere har året måske bragt succes, mens andre er mindre tilfredse med årets resultater eller dommernes anmærkninger til de udstillede fugle. Men hvem bestemmer egentlig, hvordan fuglene i fangenskab skal se ud?
Svaret er ikke entydig men for spidsnæbede, domesticerede fugle (zebrafinker, mågefinker, risfugle & kanariefugle) ligger ansvaret hos Confederation Ornithologique Mondiale – i daglig tale C.O.M.
C.O.M. er den øverste organisation inden for international fuglehobby, og for øjeblikket er 44 lande tilsluttet. Et af disse lande er Danmark, og C.O.M. Danmark har tilslutning af JFKK (Jysk Fynsk Kanarieklub) DKK (Dansk Kanarieopdrætterklub) samt DZK (Dansk Zebrafinke & Mågefinkeklub).
Confederation Ornitologique Mondiale blev stiftet 10. november 1956 på en kongres i Milano. Hvor tidligt Danmark blev tilsluttet, har jeg ikke kunnet finde svar på, men vi har i hvert fald været medlem siden 1970’erne.
C.O.M. er opdelt i en Europæisk samt en Sydamerikansk afdeling. Begge afdelinger har en bestyrelse på 7 personer. For Europa er formanden italiensk, og hedder Salvatore Cirmi.
C.O.M.’s dommergruppe består igen af 7 personer, og her er formanden franske Pierre Groux. Dommergruppen er ansvarlig for beskrivelse og udgivelser af standarder, godkendelse af nye racer samt udnævnelse og opsyn med dommerne på verdensudstillingen hvor verdensmestrene udnævnes.
For at blive dommer under C.O.M.’s dommergruppe, O.M.J. (Ordre Mondial des Juges), skal man have været dommer i mindst fem år, samt aflægge en skriftlig og praktisk prøve udarbejdet af O.M.J. Hver dommer kan kun blive godkendt til en sektion – eksempelvis enten farvekanarier eller figurkanarier. Optagelseskravene er meget strenge til O.M.J. Hvis en dommer søger optagelse i dommergruppen og ikke klarer optagelsesprøven, kan man aldrig prøve igen. Man får altså kun én chance.
Hovedformålet med O.M.J. er at opstille ensartede standarder der sikrer, at fuglene bedømmes efter samme mål i alle lande tilsluttet C.O.M., samt sikre dommere til verdensudstillingerne, samt øvrige C.O.M. godkendte udstillinger. Danmark er pt. repræsenteret med fire kanariedommere i O.M.J. De fire danske dommere er Ronald Hvam, Villy Rasmussen, Bent Sivertsen og Knud Eigil Hansen.
I forhold til udvælgelse af dommere til VM, stiller det land som afholder udstillingen halvdelen af dommerne, mens resten bliver fordelt, fortrinsvis mellem A nationerne og to til B nationerne. Gruppen af A nationer (de lande med flest udstillere) omfatter Belgien, Tyskland, Spanien, Frankrig, Italien, Holland og Portugal. Alle øvrige nationer, heriblandt Danmark, tilhører gruppen af B nationer.
C.O.M. udsender et medlemsblad til de tilsluttede foreninger, og her bliver det oplyst, hvor mange dommere der bliver udtaget fra de forskellige lande. De udvalgte dommere ved ikke på forhånd, hvilke racer de skal dømme. Det bliver først offentliggjort på et møde aftenen inden bedømmelsen.
Med andre ord betyder Danmarks deltagelse i C.O.M. samarbejdet, at eksempelvis kanariefugle og zebrafinker bedømmes efter samme mål og standarder, når de udstilles på en lokal udstilling i Danmark, som hvis de blev udstillet til verdensmesterskabet på verdensudstillingen, eller på en hvilken som helst udstilling i én af de 44 lande tilsluttet C.O.M. På den måde kan den enkelte opdrætter få bedømt fuglenes niveau efter internationale standarder.
C.O.M. Danmark har en bestyrelse med Ronald Hvam fra JFKK som formand, Jørgen Thestrup fra DKK som næstformand, samt Bent Sivertsen fra JFKK som sekretær.
I januar 2015 afholder C.O.M. VM i Rosmalen, Holland. Ved VM i Bari (Italien) i 2014 var mere end 26.000 fugle udstillet. De kommende år afholdes VM i 2016 i Portugal, 2017 i Spanien og 2018 i Frankrig. Der er en del danskere, som deltager ved årets VM. Både som udstillere, dommere og som publikum. Dyre fugle bliver købt med hjem, og drømmene lever for de kommende års resultater.
Vi har endnu til gode, at kunne fejre en dansk verdensmester. Men østjyske Kurt Hansen vandt i 2013 ved VM i Hasselt i Belgien en fornem sølvmedalje. Tænk engang – verdens næstflotteste Zebrafinke var fra lille Danmark! For de interesserede kan jeg nævne, at Zebrafinken var en pastel, sortmasket, grå hun og at den opnåede imponerende 93 point.
Også de danske kanariefugle har præsteret flot gennem tiden. Steen Carstensen og Knud E. Hansen har opnået VM bronze for henholdsvis en gul lipokrom og en Pariser Frisé, mens Erik Jensen og Tommy Madsen begge har vundet VM sølv med henholdsvis en Lizard og en Fife Fancy.
Det er bestemt ikke usandsynligt, at Danmark en dag får en verdensmester. Såvel Ronald Hvam, Frank Darling og Per Larsen har alle vundet det tyske mesterskab på DKB’s udstilling i Bad Salzuflen. Denne udstilling med op mod 20.000 fugle, må regnes blandt de absolut sværeste at vinde i Europa.
Foruden at udarbejde standarder samt afholde verdensudstillingen, er det C.O.M. der bestemmer hvilken farve ringe, vore fugle skal ringmærkes med i de kommende år. Som du måske husker, var ringene mørkegrønne i 2014, og farverne bliver i de følgende år: 2015 violet, 2016 orange, 2017 mørkeblå, 2018 rød og 2019 sort.
Ulrik Laursen